ny_lundenstierna_mobilversion

Ta fram din kostym ur garderoben

Att bära kostym eller kostyminspirerade plagg är en känd del i dagens herrmode.
Ofta hänger ens kostym mestadels i garderoben, och tas inte fram förens det är något riktigt speciellt. Vi på Lundenstierna Men's Fashion tycker att man borde slänga på sig sin kostym oftare, inte bara när det är fest. Att klä upp sig är kul! Skall man till den lokala ölpuben kan man faktiskt också slänga på sig sin kostym. Prova! vi lovar att kvällens upplevelse kommer att bli något helt annat. Och glöm inte att det är accessoarerna som gör dig unik.

10 tips inför ditt nästa kostymköp

1. Vilka knappar skall vara knäppta?
"Sometimes, always, never" är en klassisk regel som åsyftar knäppningen på en treknäppt kavaj räknat uppifrån och ner. Om du bär en tvåknäppt kavaj knäpper du med andra ord bara den översta knappen. Om du bär du en dubbelknäppt kavaj med dubbla knapprader så kan du knäppa den översta raden och lämna den nedersta knappen uppknäppt. 

2. Vad är slag?
Ett slag är den del nedanför kragen som är framvikt på bröstet. Trubbiga slag och spetsiga slag är de två vanligaste typerna utav slag.  enkelknäppta kavajer har ofta ett trubbigt slag medan dubbelknäppta kavajer nästan alltid har ett spetsigt slag.
Det sitter ofta ett knapphål på slaget, där det också är klassiskt att ha en lilja eller något annat dekorativt.
 
3. Vilken bredd på slipsen skall jag välja?
Det handlar först och främst om symmetri. Man brukar utgå från hur brett slag kavajen man tänkt bära har.Skall du bära en kavaj med smalt slag bör du välja en skjorta med en mindre krage och en smal slips till det. Har du däremot tänkt att bära en kavaj med brett slag bör du alltså tänka motsatt. Är du ute efter en universal modell skall du välja 8cm. Det är en ganska lagom bredd om man inte vill köpa många olika slipsar.

4. Vad betyder "S160"?
Ofta kan man se att det står t.ex. "S160" eller liknande i kavajens foder. Detta kallas "s-nummer" och anger tjockleken på tyget. "S" står för "super" och innebär att väven inte får bestå av mindre än 45% ull. Själva numret beskriver tjockleken på de ullfibrer kostymväven är gjort i. Ett högt nummer ger ett tunnare och stiligare tyg,  men därmed också ett känsligare tyg. På en vardagskostym bör man därför ha ett lägre nummer, som ger ett mer slitstarkt kostymtyg.
 
5. Hur fungerar storlekar för kostym?
Det är ofta bröstmåttet man anger kostymers storlek i. 48(M), 50(L) eller 52(XL) anger halva omkretsen av kavajens bröstmått. Amerikanska storlekar är dock lite annorlunda. Då får du subtraherar storleken med 10 dvs 38(M), 40(L) och 42(XL). Ser du att det står tillexempel "38L" Betyder detta att storleken är extra lång. I Sverige anger man detta med en 1:a före (tillexempel 148). Detta innebär att kavajen är 3-4cm längre i ärm och kavajlängd men de övriga måtten är samma som standard.

6. Jag har svårt att hitta en kostym som passar?
Går man och köper sin kostym hos en lite finare/dyrare butik erbjuder de ofta att gratis sy upp plaggen så att de passar just dig. Men man kanske inte alltid hittar det man vill i just dessa butiker eller så kanske man är ute efter något billigare. Försök att hitta en kostym som sitter bra i midjan. Slim fit-modeller finns ofta och passar de som är lite smalare. Gå sedan till en skräddare och be dem sy upp din kostym. Det kostar inte många hundralappar och det kommer göra stor skillnad på helhetsintrycket. Att se skjortärmen sticka ut under kavajen är otroligt stiligt och därför bör man sträva efter att få en kostym med bra passform.

7. Vad är skjortaxel?
Skjortaxel eller spalla camicia som det heter i Italien är en axelkonstruktion som är byggd helt utan uppbyggnad såsom axelvadd och kanvas. Konstruktionen framhäver bärarens naturliga axel och härstammar ifrån hur man fäster ärmen mot kroppen på skjortan. Det är därför konstruktionen kallas just för skjortaxel. Du kan känna igen konstruktionen på de veck som blir då överärmens dimension är större än ärmhålets. Detta fenomen kallas vattenfall och är en viktig detalj i en välsydd kavaj.

8. Vad är skillnaden mellan halv kanvas och hel kanvas?
Det har och göra med kavajens mellanlägg. Ett mellanlägg är det tunna kanvasmaterial som enligt tradition skall vara tillverkat i vattulin och tagel. Ett mellanlägg är avsett att ge plagget struktur till framförallt bröstparti, axlar och slag. Hurvida kavajens mellanlägg sträcker sig ut över hela eller halva framstycket avgör om kavajen har hel kanvas eller halv kanvas.

9. Vilka tre baskostymer bör alla män äga?
Först och främst bör man äga en enkelknäppt mörk kostym i tunn ull som fungerar i mer formella sammanhang året om. Sen en flanellkostym i en halvmörk färg som man kan använda i lite vardagliga sammanhang under höst - vinterhalvåret. Och till sist en ljus linnekostym till sommarhalvårets varma dagar.

10. Hur lång skall en kavaj vara?
En generell tumregel är att kavajen precis skall täcka bärarens bak och framtill skall den sluta mellan tumbasen och knogen när armen hänger längs sidan. Detta är dock bara en generallisering och man bör ta hänsyn till bärarens kroppsbyggnad också. En bärare med korta ben tillexempel kan ofta med fördel bära en kortare kavaj kombinerat med kostymbyxor med högre midja.
En lite mer ledig kavaj gör sig ofta bättre i ett lite kortare utseende.

Få fler tips inför ditt nästa kostymköp

Glöm inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev för att ta del utav mer spännande innehåll!

Produkter du kanske gillar!